ITEXEC 2024 konferencia Visegrád

2024-ben Visegrádon a Thermal Hotelben került megrendezésre az ITEXEC konferencia május 30-31. között. A konferencia fő témái a Digitalizáció, az Adatelemzés az MI és az Ügyfélélmény voltak, melyeket a magyarországi nagyvállalatok vezető informatikusai az ICT-szektor vezető szállítóival közösen vitattak meg. Az Aspectis ezen a konferencián ezüst szponzorként vett részt, egy előadást tartottunk és egy pódiumbeszélgetés résztvevői voltunk. A konferencia témái szekciónként kerültek feldolgozásra.

20240530_145159

Május 30. - első nap

Az I. szekcióban azt a kérdést járták körül az előadók, hogy hogyan járulhat hozzá az informatika a fenntarthatósági célok eléréséhez. Ez mind a felhasznált anyagok, mind az energiafogyasztás tekintetében jelentős erőfeszítéseket igényel a szektor résztvevőitől. A téma számunkra is érdekes, hiszen mi is gyakran beszélünk ezekről a dolgokról amikor a TCO kérdéskörét járjuk körbe. 

A II. szekcióban az adat került a középpontba. Az adat és annak feldolgozása, ami tulajdonképpen az IT egyik lényege. A szervezeteknek azzal kell megküzdeniük, hogy töménytelen mennyiségű adat keletkezik, amelyet meg kell őrízniük az illetéktelen felhasználóktól, ugyanakkor biztosítaniuk kell azt, hogy saját maguk minél hatékonyabban használják fel őket. Melyek a jó megoldások? Mi lehet a szerepe a felhőnek? Mikor van szükség saját adatkezelő vezetőre? 

A III. szekció volt számunkra a legizgalmasabb, it_exec_20240530_0719hiszen az Aspectis képviseletében Laczkó Gábor tartott előadást és résztvevője volt egy panelbeszélgetésnek is. Ennek a szekciónak a központi témája a Mesterséges Intelligencia vállalati felhasználása volt. Hol kezdjék az ismerkedést az MI-vel? Hogyan próbálják ki? Hogyan alakítsanak ki reális elvárásokat? Ezek voltak a kerekasztal beszélgetés fő témái, melyek Ignácz Péter a KPMG menedzsere vezetett.

it_exec_20240530_0828-1Laczkó Gábor előadásában természetesen az MI videó technológiákban történő felhasználásáról értekezett, elsősorban a gyakorlati felhasználási lehetőségeket emelte ki. Újdonságként felhívta a figyelmet arra, hogy az audió megoldások is IP alapra költöznek és abban is megjelennek ezek a megoldások. 

 

 

 

Május 31. - második nap

A második napra két témakör maradt, a humán erőforrás és a kiberbiztonság kérdése. 

A IV. szekcióban a kerekasztal beszélgetés témaköre a "Szervezet és emberek" volt. Mi az IT vezető szerepe napjainkban? Milyen egyéb szereplők jelentek meg? Hogyan lehet motiválni a munkavállalókat? Hogyan lehet őket pótolni, ha szükséges? Örök téma, hiszen ezek naponta jelentkező kihívások, melyek megoldása sok kihívást jelent. 

Az V. és egyben utolsó szekcióban a kiberbiztonság, mint szintén örök téma került napirendre. A kiberbiztonsággal kapcsolatos teendők egyre csak sokasodnak és bonyolódnak. Mi lesz ebben a NIS2 szerepe? Mennyire vannak felkészülve a vállalatok? Ez különösen azért égető kérdés, mert az első határidők vészesen közelednek. A kerekasztal beszélgetést még két előadás követte, ezekkel zárult a konferencia érdemi része.

Természetesen az előadások meghallgatásán és a kiállítói standok meglátogatásán kívül rengeteg lehetőség adódott beszélgetésekre, ismerkedésre, az első nap estéjén a vacsorát követően még egy zenés program is szórakoztatta a konferencia résztvevőit. A 2024-es ITEXEC konferencia egy ebéddel zárult, majd a résztvevők a felhőszakadásban elindultak hazafelé. 

Találkozunk 2025-ben!