WDR Technológia Hanwha módra

Uri Guterman, a Hanwha Techwin Europe Termék & Marketing igazgatója a következőképpen magyarázza el a Széles dinamikatartomány lényegét és a technológia videomegfigyelő rendszerek számára nyújtott előnyét.

A HD kamerák legújabb generációja megemelte a végfelhasználók elvárásait a megörökíthető képek minőségét illetően. A hihetetlen, „látnod kell, hogy elhidd” minőségű képek, amelyeket bizonyos HD kamerák nyújtanak, bőven meghaladják a korábbi években elképzelhető képeket.

Azonban ezen képek minőségét jelentősen befolyásolhatják a változatos megvilágítási körülmények, amelyek a kamera látószögében vannak. A kép bizonyos részei nagyon világosak lehetnek, miközben bizonyos részek extrém sötétek. Ez a forgatókönyv nagyon gyakori az irodák recepcióinál és boltok kirakatainál, ahol az ablakokon bevilágító napfény intenzitása nagyban eltér a belső terek megvilágítottságáétól. Ezt, a megvilágítás szintjében lévő eltérésnek a mértékét hívjuk dinamikatartománynak.

Ezért láthatja nagy valószínűséggel a Széles dinamikatartományt (WDR) a mai kamerák főbb jellemzői között felsorolva. A WDR célja a megvilágítás különbségeinek a kiegyenlítése, a kamerák két fajta módon érhetik ezt el. Az első mód esetében mintavételezéseket kell végrehajtani a képet alkotó képpontokon, aztán a kamera chipsetjének a számítási teljesítményét kell használni a minden területet tisztán mutató képhez szükséges változások automatikus alkalmazásához.

A második mód esetében ugyanabból a képből több különböző verziót kell megörökíteni különböző záridővel. Majdnem az összes kamera, amely WDR képes, csak egyetlen alulexponált és egyetlen túlexponált képet készít ugyanarról a jelenetről, majd ezeket fűzi össze a végleges, optimalizált képpé.

A Hanwha Techwin Wisenet X sorozatú 2 megapixeles kamerái túllépnek ezen. Olyan fejlett WDR-t használnak, amely során négy darab képkocka készül a még természetesebb végleges képért, akár 150dB-ig 30 képkocka/másodperc sebességgel. Továbbá az innovatív technológiájának hála eltünteti az elmosódást a képről, amely a hagyományos WDR esetében fennállhat. Amely ezt lehetővé teszi, az a masszív számítási teljesítményre képes chipset, amely a Wisenet X kamera modellek lelke.

Habár a WDR az csak egy funkció a sok közül a kamera specifikációi között, nem szabad alábecsülni a hasznosságát a videomegfigyelő rendszerek hatékonyságának növelésében. Persze a WDR bármely formája szolgál némi előnnyel, de ha rendkívül változatos megvilágítású helyre szeretne kamerát telepíteni, mindig érdemes körültekintőnek lenni és megnézni, mit ígér a gyártó, hogyan teljesít a kamera. Ha kétségei vannak, bátran kérjen demonstrációt.

Az eredeti cikk megtalálható angol nyelven a Hanwha Techwin Europe weboldalán.