Megbízható, magas minőségű audió az Axistól

Íme egy jelenet, amely ismerős lehet egyeseknek. A reptérre vezető busz még nem érkezett meg és idegesen elkezdi nézegetni az időt. Egyre nő a frusztráció, amikor a buszállomás hangosbemondója bemondja a következő bejelentést: „Az utasok, akik a…[furcsa zajok]…tartó buszra várnak, kérjük, fáradjanak a …[érthetetlen beszéd]..., mivel a buszuk nemsokára elindul.”

Ebben a helyzetben a gyenge hangminőség bosszantó és kényelmetlen, így legközelebb lehet, hogy taxit fog választani a reptérre való utazáskor. Azonban a helyzet még sokkal rosszabb is lehetne.

Képzelje el, hogy egy vízparti területen él, amely áradás veszélyének van kitéve. Van ott egy korai figyelmeztető rendszer, szóval, ha a víz szintje jelentősen megnő, vészjelzést küldenek az adott területekre. Hangszórókon hangoznak el riasztások, amelyekben vészhelyzeti instrukciókat kapnak a veszélyben lévő emberek. Ebben a helyzetben a nehezen érthető hang nem csak kényelmetlenséget okoz – egyenesen életeket veszélyeztet. Akik olyan helyeken élnek, ahol áradások, földrengések vagy erdőtüzek lehetnek, a magas minőségű hang életeket menthet.

Digitális Jelfeldolgozás

Az Axis-nál tisztában vannak a hálózati audiorendszerek gyártásával járó felelősséggel. Ez az egyik ok, ami miatt minden Axis hálózati hangszóró Digitális Jelfeldolgozás (DSP) képességgel van ellátva. A DSP a nyilvános bejelentéseknél a hang analizálásáról és manipulálásáról szól a jobb érthetőség érdekében. Az Axis hálózati hangszórókba számos hangoptimalizációs technika – mint például frekvencia-optimalizáció, hangerő-kompenzáció és dinamikatartomány-vezérlés – van beépítve magába a hangszóróba a tökéletes hangzás érdekében, bármely környezetben.

Danny Smith, az Axis egyik vezető szoftverfejlesztője, aki az audiominőségért felel, azt mondja, számos előnye van annak, hogy minden az edge-en történik a régimódi megközelítéssel szemben.

„Hagyományosan van egy vezérlőterem, benne mixelő konzollal, equalizerekkel, kompresszorokkal, erősítőkkel és a többivel. Az Axis-szal ezek a feladatok edge-számításokkal vannak megoldva magukban a hangszórókban, tehát magas minőségű hangot kap vezérlőterem nélkül. És megbízható is, mivel a jelnek nem kell keresztülmennie számos felszerelésen mielőtt a hangszóróhoz jut, mint egy régimódi rendszerben.”

„Továbbá az egész jel 100%-ban digitálisan utazik, a forrástól a hangszóróig, így a jelnek a minősége nem romlik. Nem lesz torzítás az elektronikus interferencia miatt és a jel erős marad, a kábelek hosszától függetlenül. A jel nem gyengül nagy távolságoknál, így oda helyezheti a hangszóróit, ahová szeretné.”

Axis hangszóró technológia az edge-en

Az edge-feldolgozásnak köszönhetően az Axis hálózati hangszórók frekvencia-optimalizáltak, így minden hangszóró ugyan olyan karakterisztikákkal rendelkezik. Ennek eredményeként kézi hangolás vagy konfiguráció nélkül kombinálhatók, és a rendszer egyszerűen bővíthető, pusztán csatlakoztatni kell még több Axis hangszórót.

A felhasználók távolról hangszóróteszteket időzíthetnek, hogy biztosak legyenek benne, a hangszórók működnek. Minden Axis hálózati hangszóró rendelkezik egy beépített mikrofonnal a kimenet figyelésére. Ha a hangszóróból érkező hang nem megfelelő, a mikrofon észreveszi és riasztást küld az adminisztrátornak. Ahogy Danny mondja, “ha a hangszórók távoli helyeken vannak használva vészjelzőként vagy bűnmegelőzésre, akkor kulcsfontosságú, hogy tudjuk, megfelelően működnek-e.”

Danny szívesen belemegy az Axis hangszórókba ágyazott néhány automatikus funkció részleteibe.

„A dinamikatartomány-vezérlés az egy fontos funkció. Az audiojelben gyakran vannak csúcsok és hullámvölgyek a hangerőben és ez a funkció ki tudja ezeket egyensúlyozni, hogy biztosítsa azt, hogy a hang a megfelelő hangerővel jut el a hallgatókhoz.”

„A hangerő-kompenzáció az ez másik okos funkció. Alacsonyabb hangerőnél bizonyos frekvenciákat az emberi fül kevésbé hall meg. A hangerő-kompenzáció megnöveli ezeket a frekvenciákat, hogy a hallgatók ne maradjanak le semmiről. Ez automatikusan megtörténik az Axis hangszórókban, szóval kiválóak boltokba háttérzenéhez.

„Az edge-feldolgozás használata teszi mindezt lehetővé a hangszóróink számára”, összegzi Danny. „A felhasználóknak ez azt jelenti, hogy nem kell kimenni a helyszínre az audiominőség beállításához, hogy nem fogják a felszerelések zavarni a hangjelet, és hogy nem kell emberekre bízni az egyes hangszórók programozását aszerint, hogy nekik szubjektíven az hogyan tetszik. Az Axis felelősséget vállal mindezekért a dolgokért. A hallgatóknak ez egyszerűen azt jelenti, hogy a bejelentések jobban érthetők!”

További információkat az Axis weboldalán talál.