Ellátási lánc a Hanwha-nál

Nézzük hogyan enyhítette a Hanwha Techwin az ipari alkatrészhiányt és az ellátási zavarokat? Olvasd el Uri Gutermann, a Hanwha Techwin Termék és marketing vezetőjének írását.

 

Valószínűleg te is láttad a híreket az elmúlt hónapok ellátási lánc zavarairól. Sajnos az IPVM új kutatása azt mutatja, hogy a jelenlegi hiányok és az infláció egyre súlyosbodnak – és egyhamar nem fognak enyhülni. Azonban, bár minden gyártó kihívásokkal küzd saját ellátási láncában, nem mindegyiküket érinti egyformán. A Hanwha Techwin jobban átvészeli a vihart, mint sokan mások. Az okok szerte ágazóak.

Visszatekintés
Hogyan jutottunk ide? Természetesen a Covid-19 világjárványnak a termelésre gyakorolt hatásai is nagy szerepet játszanak. A világméretű zárlatok miatt a gyártás súlyosan megrekedt, miközben számos áru iránti kereslet gyengült. És amikor a futószalagok ismét megnyíltak, az olyan termékek, mint a mikrochipek (és más termékek) iránti hatalmas kereslet azt jelentette, hogy a gyártóknak nehéz volt lépést tartaniuk. A helyzetet tovább rontotta, hogy a legyártott árukkal teli konténerek hetekig álltak a kikötőkben, mivel nem volt elég hajó a szállításukhoz, nem volt elég munkás a kirakodáshoz, vagy teherautó az áruk tovább szállításához.

Szélesebb körű kihívások

További okok is súlyosbítják a helyzetet, többek között a munkahelyet váltó emberek okozta munkaerőhiány, az egyszeri időjárási események, amelyek fennakadásokat okoztak, sőt, még egy furcsa incidens is, amelynek következtében 2021 márciusában egy hétre elzárták a Szuezi-csatornát. Az ukrajnai háború további nyomást jelentett, aminek okán a neon termelés és export is nagyon alacsony szintre esett vissza, ami az iparág számára a legkritikusabb, hiszen ez a chipgyártás egyik legfontosabb alkotóeleme.

Kína lezárás alatt

Ugyan elmondhatjuk hogy a világ nagy részén kezd valamilyen szinten visszatérni a normalitás, sokak számára az alkatrészhiány és az ellátási láncok megszakadása még egy ideig aggodalomra ad okot. S mi lehet az ok? Kína nagy részét, köztük Shenzen nagy ipari várost még márciusban is lezárták, és számos város is egyenlőre hasonló sorsra jutott a folyamatban lévő “zero Covid” politika részeként. Az ottani székhelyű gyártókat egyértelműen akadályozza a helyzet. Mi ugyanakkor Vietnamban gyártó koreai vállalatként, Kínán kívül működünk és ezért nem voltunk annyira érintettek, mint az országon belül működő vállalatok.

IMG-fb9568ad757a4709279663bcadeaaad3-V-1

Felügyelet és ellenőrzés

Bár a világjárvány idején az elektronikai alkatrészekből globális hiány volt, termékeinket úgy tudtuk átalakítani, hogy a hiányzó anyagokat és alkatrészeket figyelembe vegyük, és a termékgyártást nagyrészt a tervek szerint folytassuk. A közvetlen gyártás a Hanwha Techwinnek nagyobb felügyeletet és ellenőrzést biztosított a világjárvány idején, szemben a versenytársakkal, akik harmadik felekkel végeztették a gyártást. Így biztosíthattuk, hogy dolgozóink biztonságosan dolgozhassanak a gyárban, és a gyártósor zavartalanul működjön. Ennek eredményeként 60-70%-kal több eszközt szállítunk, mint egy évvel ezelőtt!

Skála = mozgékonyság

A gyártók számára minden új kihívás új megközelítést követel – így a legellenállóbb ellátási láncok azoké a gyártóké, akik képesek a helyzetek változásaira rugalmasan és gyorsan alkalmazkodni. A Hanwha Techwin méretéből adódóan nagyobb rugalmassággal rendelkezik, és az ipari vezetők területén végzett több mint 60 éves eredményes aktivitásának köszönhetően az ágazat többi szereplőjéhez képest szélesebb cselekvési lehetőségekkel rendelkezik. Az anyagokat nagy tételben, jóval előre meg tudjuk vásárolni, míg belső K+F csapatunk gyorsan át tud tervezni egy adott terméket, ha egy nyersanyag beszerzése korlátozottá válik.

Innovatív alkatrészek

Itt érdemes megjegyezni, hogy a világjárvány következtében sok gyártó nagy összegeket fektetett a termékcsaládok fenntartása helyett az alkatrészek felhalmozásába. Bár ez rövid távon jó taktika lehet, hosszú távon nem segít, mivel a gyártók egyre elavultabb technológiával rendelkeznek. Ahogy az iparágban a mesterséges intelligencia fejlődik, a legújabb alkatrészek birtoklása jelentős előnyt fog jelenteni. A színvonalas MI. nagyban függ az újabb és fejlettebb chipektől, amelyek lehetővé teszik a fedélzeti mesterséges intelligencia-feldolgozást.

Szállítmányozási politika

Ahogy azt korábban jeleztük, a világjárvány miatt kihívást jelent a termékek szállítása a világszerte. A Korea és Európa közötti szállítási útvonalak is befagytak, így ennek leküzdése érdekében többet fektettünk be az alternatív szállításba, növelve a légi szállítást és másféle szállítási lehetőségeket (például az Egyesült Államokban a vasúti szállítást közútira cseréltük). Bár ez többe került nekünk, biztosítottuk, hogy ügyfeleink és szerelőink megkapják a szükséges alkatrészeket és végtermékeket.

 

hte2

Az értékeinkre támaszkodva

Amikor a dolgok nehezebbre fordulnak, itt az ideje, hogy átsegítsük egymást a nehézségeken. A Hanwha a “Kihívás, elkötelezettség és integritás” elveit vallja, és elmondhatjuk, hogy a “Bizalom és hűség” szelleme minden tevékenységünk része. Ezek szellemébe alakítottuk rugalmasságot és agilitást beépítve ellátási láncunkat.. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a jövőben is eredményesen tudjuk megtervezni azt, amit irányítani tudunk, és alkalmazkodóképesek legyünk az olyan nem várt események kapcsán is, amelyeket nem tudunk előre jelezni.