AXIS Telítettségi Jelző

Úgy tűnik, hogy az elmúlt évben felmerült számtalan probléma, melyet a COVID-19 hozott magával, hosszabb időn keresztül velünk marad. A kormányok megpróbálnak egyensúlyozni a nyitás-zárás különböző szintjei és időtartama között, de eddig ezek az intézkedések nem hoztak átütő sikert, minden egyes új „hullám” az előzőnél súlyosabb megpróbáltatásokat hozott. Az egyik állandó probléma, hogy a különböző közösségi terek zárva legyenek-e, illetve ha nyitva vannak milyen feltételekkel tehetik azt. Ennek a helyzetnek a kezelésére születnek az olyan döntések, hogy korlátozzák egy adott helyiségben egyszerre tartózkodók számát, pl. meghatározzák azt, hogy egy üzletben pl. 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Mit tehet ebben a helyzetben egy üzlet üzemeltetője? Láttunk erre többféle megoldást. Van ahol az árujelző bilétákat pakolgatják egyik kosárból a másikba, attól függően, hogy bejött, vagy kiment valaki, máshol a bevásárló kocsik kötelező használatával szabályozzák a vásárlók számát. Ezek a megoldások azonban munkaerő igényesek, hiszen valakinek állandóan a bejáratnál kell állni és kényelmetlenek is lehetnek, hiszen pl. ha egy család megy vásárolni, akkor 4-5 bevásárló kocsival közlekednek az üzletben?

Az Axis Telítettségi jelző működése

Ezekre a helyzetekre léteznek egyszerű, könnyen használható, gyorsan telepíthető megoldások, melyek közül kiemelkedik az Axis Telítettségi Jelző (AXIS Occupancy Estimeter) megoldása. Annak köszönhetően, hogy a kamerákban számtalan applikáció futtatható, könnyen kialakíthatunk olyan rendszereket, amelyek üzembe helyezéséhez a kamerákon kívül lényegében nincs is másra szükségünk. A rendszer rugalmasan alkalmazkodik a terület méretéhez, a bejárati pontok számához. Vegyük a legegyszerűbb esetet: kis üzlet egy bejárattal. Ebben az esetben elegendő egyetlen megfelelően elhelyezett kamera, amely a be- és kilépőket számolja és a kettő különbségéből számítja ki a bent tartózkodók számát. Akkor sem kell azonban kétségbe esnünk, ha több helyiségünk, vagy bejáratunk van. Ilyenkor minden bejárathoz telepítenünk kell egy-egy kamerát a megfelelő applikációval, fel kell konfigurálni és össze kell hangolni a működésüket. Az összehangolás lényege, hogy az egyik kamerát ki kell jelölni elsődleges (primary) kamerának, míg a többi másodlagos (secondary) módban működik. A másodlagos kamerák információit folyamatosan gyűjti az elsődleges kamera és az eredményeket ő „közli” a felhasználókkal, illetve továbbítja azokat további feldolgozás céljából. A kamerák esetében fontos, hogy a pontosság érdekében megfelelően legyenek telepítve. Az alábbi ábra szemléletesen mutatja be egy ilyen összehangolt rendszer működését.

 Axis_Occupancy1

Mire is használható egy ilyen rendszer?

Először is valós idejű adatokat szolgáltat arról, hogy egy adott pillanatban hány ember tartózkodik az Ön telephelyén vagy egy bizonyos területen. Ezek az adatok többféle módon felhasználhatók. Akár riasztás küldhető egy mobil eszközre, ha  a látogatók száma meghaladja a küszöbértéket, vagy a bejáratnál elhelyezett monitoron egyszerű ábrákkal megjeleníthető, hogy szabad vagy tilos belépni az adott területre. Másodszor költséghatékony módszert kínál a helyiségek kihasználtsági szintjének pontos becslésére, hogy jobban megérthesse a látogatók szokásait és a hely használatát. Ezek az értékes adatok segíthetnek abban, hogy ideális környezetet biztosítsanak a látogatói élmény javításához és az operatív hatékonyság növeléséhez. Tájékoztathatja a potenciális látogatókat a látogatók csúcsidejéről, vagy amikor a helyiségei teljes kapacitással rendelkeznek. Ezenkívül az alkalmazás integrálható egy épületfelügyeleti rendszerbe, amely segít optimalizálni a HVAC rendszer használatát és csökkenteni az energiafogyasztást.

Fejlesztési lehetőségek

Természetesen szinkronizálhat több telephelyet, és bármikor hozzáadhat további kamerákat. Az alkalmazás távolról konfigurálható, felügyelhető, így egyszerre több kamera és helyszín statisztikáit tekintheti meg. Ez az edge technológián alapuló alkalmazás közvetlenül a telepített kamerákon tárolja az információkat, csökkentve a sávszélesség- és a tárolási igényeket, valamint feleslegessé téve a drága szerverek szükségességét. Természetesen amennyiben a felhasználó üzemeltet VMS technológián alapuló video-felügyeleti rendszert, abba is könnyen integrálható. Nyílt protokollja lehetővé teszi az adatok integrálását más külső alkalmazásokba, mint pl. az Axis Store Reporter. Az adatokat legfeljebb 90 napig tárolják, és négyféleképpen érhetők el:

  • A kamera webes felületének eléréséhez egy szabványos webböngésző használatával.
  • A különféle formátumokban elérhető statikus nyers adatok letöltésével a kamera nyílt API-ján keresztül.
  • Az AXIS Store Reporter, statisztikai webalapú szolgáltatásunk használatával. Ideális több helyszíni és többkamerás telepítésekhez.
  • Az AXIS Store Data Manager segítségével, egy helyben futó szoftver programmal, amely egyszerű módon integrálja az adatokat harmadik fél üzleti intelligencia alkalmazásaiba.

Összefoglalva: az Axis Telítettségi Jelző megoldása költséghatékony, könnyen és gyorsan telepíthető, rugalmasan bővíthető, emberi erőforrás kímélő megoldás, amely segít a felhasználóknak a törvényi előírások betartásában.