Axis - A hálózati audió legújabb trendjei

A hálózati audió az egy növekvő terület, a technológiai fejlődés számos új lehetőséget nyit az audió hálózati rendszerekbe integrálására. A közelmúltban Amszterdamban megrendezett Integrated Systems Europe, vagy ISE konferencián, amelyen az Axis is részt vett, pár nagyon érdekes, a hálózati audió felhasználásával és funkcióival kapcsolatos trend körvonalazódott ki.

Hallani és hallatni, nem csak látni

A hang az egy természetes kiegészítése a biztonsági megfigyelőkameráknak. Mivel az Axis a kamera szegmensben ismert és elismert, az ISE-n jelenlévők meglepődtek, hogy csak audiomegoldásokat találtak az Axis standjánál. Azonban, amint rátekintünk a megfigyelőkamerák legfőbb céljára – látni azt, mi történik egy adott területen, a hálózati audióval való összefüggés nagyon is logikus. Ahelyett, hogy passzívan néznénk mi történik, az audió hozzáadásával a felhasználók hallhatják is a történéseket, sőt beszélhetnek is a kamerákon lévőkkel, javítva a biztonsági megoldás hatékonyságát.

A hálózati audió videomegfigyelő rendszerhez való hozzáadása segíthet megakadályozni a bűntetteket és a biztonsági őrök vagy akár a rendőrség helyszínre hívásának a szükségét is feleslegessé teheti bizonyos esetekben. Például, egy riasztórendszerhez csatlakoztatott hangszórón automatikusan lejátszható egy hangüzenet vagy az operátorok távolról rászólhatnak a potenciális betolakodóra. Amint a kamera riasztást indított, automatikusan, azon nyomban lejátszható egy előre felvett üzenet, miközben az operátor rátekinthet a terület képére és élőben kommunikálhat, figyelmeztetheti a tilosban járókat, hogy távozzanak. Egy szóban adott üzenetnek sokkal nagyobb visszatartó ereje van a bűnözőkkel szemben, mint egy hagyományos sziréna hangjának.

Közintézmények és a logikus zónakezelés

Az ISE-n jelenlévő közintézmények, például iskolák és egyetemek közül sokan ugyan azzal az érdekes problémával állnak szemben, mely az audió zónák kezelése. Ideális körülmények között azt szeretnék, hogy az egyes osztálytermek külön-külön zónák legyenek, de ez a hagyományos technológiákkal rendkívül nehezen kivitelezhető – az ilyen mennyiségű különálló zóna létrehozásához szükséges csatlakozások és a technikai komponensek magas száma dedikált technikai termet, bonyolult tervezést és beállítást kíván, amelyek nagyon sokba kerülnek az analóg rendszerekkel.

Azonban a hálózati audió legújabb fejlesztéseinek hála, az egyes hangszórók saját IP-címmel rendelkeznek és különállóan kezelhetők a hálózaton. A Power over Ethernet (PoE) technológia használatával egyetlen szabványos hálózati kábellel megoldható az egyes hangszórók meglévő hálózati infrastruktúrához való csatlakoztatása és a tápellátása is. Ily módon külön is ki lehet választani hangszórókat, de a hangszórók dinamikusan hozzáadhatók/eltávolíthatók akár több csoporthoz/csoportból is, mindezt központilag, egy egyszerű fogd-és-vidd felületen keresztül. Ez lehetővé teszi hangos tartalmak lejátszását és ütemezését, amelyek mindig az Ön által kívánt hangszórón/hangszórókon szólnak, így élő bejelentéseket tehet meghatározott termekben vagy ütemezett emlékeztetőket hozhat létre, például be- kicsengetést – ez hasznos, amikor az igazgató bejelentése csak bizonyos osztályokban lévő tanulók számára releváns, a többieket így nem zavarja a hangos bejelentés a tanulásban.

Amellett, hogy célzott bejelentéseket tehet, a hálózati audió használatával a hangrendszer kezelése és karbantartása is jóval egyszerűbb. A hálózaton lévő összes hangeszköz központilag kezelhető, ellenőrizhető a kondíciójuk és az esetleges hibák megkereshetők, és a mindennapi feladatok, mint például a hangerő kezelése sem probléma.

Ez a megoldás rugalmasan skálázható és módosítható a változó igényeknek megfelelően, amely különösen fontos az oktatási intézményekben, ahol a költségvetés szűkös lehet.

Hangminőség Londontól Párizsig

Egy másik, sokak által érdekelt területe az audiónak az a hálózati hangszórók hangminősége, különösen a vendéglátó és a kereskedelmi szektorban, ahol az ügyfelek élménye kulcsfontosságú. Érdekes módon az ISE-n jelen lévő számos megoldás a magas minőségű hangot előállítani képes hangszórókra helyezte a fókuszt. Ezekben az esetekben a hang a racken kerül előállításra, és úgy jut el az analóg hangszórókhoz vezetékeken keresztül (amelyek valóban magas minőségű hangszórók ugyan).

Azonban a magas minőségű hang átvitelének az új módja – különösen nagy távolságok esetén – az a hang teljesen digitális továbbítása a hangszórókig hálózaton keresztül. Az egyes hálózati hangszórók feldolgozzák a digitális jeleket, fejlett hangszínszabályzással, szűréssel és tömörítéssel. Ez tisztává teszi a beszédhangot és optimalizálja a zenét a legjobb minőségű hangért. Mivel így nem szorulunk a hagyományos kábelekre, a hangadatok nagy távolságokra is lehetnek, a hangminőség nem fog romlani a hangszóró pozíciójához küldés során.

Ez a megoldás üzletláncok esetén is rendkívül ideális, ahol az egyes boltok szétszórva helyezkedhetnek el az országban – sőt, akár több országban – mégis ugyan azokat a zenéket szeretnénk bennük lejátszani. Így egy központi irodából vezérelhető minden zene az üzletlánc összes boltjában, az audiominőség – és az ügyfelelek élményének – bárminemű romlása nélkül.

Milyen az igazi hálózati audió?

Elkerülhetetlenül, az audiomegoldások másik főbb fókusza az küllem volt – a különféle kinézetek és funkciók, amelyek bizonyos hallgatóságok és felhasználási módok számára előnyösebbek. Sok ilyen megoldás azonban hiába állítja magáról, hogy hálózati audió képességeket kínál, a hangszórók csupán buta terminálok a racken feldolgozott digitális hang számára.

Új megoldásra van szükség, hogy igazi, intelligens hálózati audiót tegyünk lehetővé ezekkel a hangszórókkal. Az Axis azért, hogy növelje a végfelhasználók számára az intelligens audió opciókat anélkül, hogy kompromisszumot kellene nekik kötniük az új befektetésük dizájnját illetően vagy ki kellene dobniuk a már meglévő hagyományos hangszóróikat, bemutatta a legújabb eszközét: az AXIS C8210 hangerősítőt. Ez egy, az IP hálózati audió minden előnyét tartalmazó kompakt doboz, amellyel okosítani lehet az akár már meglévő passzív hangszórókat, hogy azok a hálózati audió minden képességével és előnyével rendelkezzenek. Az újdonság várhatóan 2019 márciusának végétől válik megvásárolhatóvá.

Az eredeti blogbejegyzést az Axis blogjában olvashatják angol nyelven.