A videotechnika izgalmas és újszerű felhasználási módjai

Néhány évtized leforgása alatt a videomegfigyelés számos technológiai változáson ment keresztül — a hagyományos analóg CCTV-től a mai digitális és mesterséges intelligenciával kiegészített megoldásokig. A videotechnika használata még a korábbiaknál is egyre gyorsabban és gyorsabban fog terjedni és egészen újszerű felhasználási területei is lesznek, hiszen a fejlett technológiák lehetővé teszik új típusú problémák megoldását is.

A modern videotechnika alapjaiban változtatja meg azt, hogy hogyan élünk és dolgozunk és ma már messze túlszárnyalja a pusztán biztonsági célokra való felhasználást. Alább álljon néhány példa a videó izgalmas és újszerű használati módjaira:

A videó, mint a hatékony bűnüldözés eszköze

Már régóta használják a videót bűnüldözésre és -megelőzésre, például bankokban vagy üzletekben a tolvajok elriasztása céljából. Mostanság a rendőrség már használ testkamerákat és járműveken fedélzeti kamerákat. Mára azonban a videó bűnüldözésre való felhasználása egy lépéssel tovább megy. Az egyesült államokbeli Hartfordban a helyi rendőrség percek alatt beazonosított egy házat, ahová gyanúsan sokan tértek be: az épületben drogot árultak. Ahelyett, hogy a detektíveknek kocsikban vagy háztetőkön kellett volna órákat tölteniük és figyelniük a forgalmat, helyette videoanalitikával, egy gyors kereséssel megjelenítették a járókelők útvonalait és azt, mely házakba térnek be, rengeteg időt és pénzt spórolva.

A videó, mint intelligens marketingeszköz

A kiskereskedőknek sokkal többet nyújt a videó a biztonságnál. A mesterséges intelligencia és videoanalitikák segítségével a videomegfigyelő technológia azonosítani tudja a vásárlók életkorát, nemét és még akár a hangulatát is. Ezen adatok felhasználásával az üzletek személyre szabott ajánlatokat tehetnek olyan alapokon, hogy például mi a legkeresettebb termék bizonyos korú/nemű embereknél, továbbá optimalizálhatják a boltokban lévő reklámok kialakítását és pozícióját. Hőtérképek hozhatók létre arról, hogy merre barangolnak a vásárlók a boltban, miket tekintenek meg, így azonosíthatók az aktívabb zónák, aminek a segítségével javítani lehet a bolt elrendezését. Végeredményben a videó segítségével az üzletek növelhetik a teljesítményüket, extra bevételre téve szert.

A videó, mint eszköz az egészségügyi ellátás minőségének növelésére

Mivel a modern videomenedzsment rendszerek rendkívül nagy mennyiségű adatot képesek begyűjteni mozgóképek és hangok formájában, így a mesterséges intelligencia (AI) rendszerek egyre fejlettebbek lesznek, hiszen egyre több adatot kapnak analizálásra. A mélytanulás, amely az AI leggyorsabban növekvő területe, öntanulóvá teheti a rendszereket, amiből rengeteg iparág profitálhat, köztük az egészségügy is. A videó és az egészségügy az az orvosi képalkotás során találkozik, amely egy kulcsfontosságú része a diagnosztizálásnak, melynek során gyakorlatilag mintázatokat kell felismerni a képeken. Végeredményben az orvosi képalkotás AI rendszerekkel történő kiegészítésével pontosabban és gyorsabban lehet diagnosztizálni betegeket, javítva az egészségügyi ellátás minőségét.

A videotechnikában rejlő korlátlan potenciál

Pár éve rácsodálkoznánk arra, hogy mi mindenre jó ma a videotechnika, amelynek jövője további meglepetéseket tartogat. Az egyre inkább fejlett videoanalitikákban, a mesterséges intelligenciában és a mélytanulásban, a különböző rendszerek integrációjában olyan potenciál rejlik, aminek a gyümölcsét talán ma még elképzelni sem tudjuk.

Az eredeti cikket a Milestone weboldalán olvashatják angol nyelven.