A kamerák firmware-frissítése növeli a biztonságot, avagy Axis LTS firmware-ek

A hardverek, a megfigyelő kamerákat is beleértve, rendelkeznek firmware-rel, amely a hardver „lelke”, szüksége van erre a programra a működéshez. A gyártók rendszeresen frissítik a kamerák firmware-eit, hogy azok mindig napra készek legyenek, amely frissítéseket a felhasználók telepíthetnek. Teszik mindezt a gyártók egyrészt azért, hogy elérhetők legyenek a kamerákon a legújabb fejlesztések és funkciók, másrészt pedig azért, hogy a korábban rejtőzködő szoftveres „bugok” foltozásával még biztonságosabban és stabilabban működhessenek. A firmware frissítések telepítése egyértelműen ajánlott, mondhatni kötelező, ha valaki teljes biztonságban szeretné tudni a rendszerét a kibertámadásoktól.

A firmware frissítésekre azonban sajnos sok szervezetnél, ahol használják a kamerákat, rizikóként tekintenek, és ilyen jellegű kérdések merülnek fel bennük:
„Mi van akkor, ha elvesznek az adataim?”
„Az új, aktuálisan bevezetett funkciók nem mennek a stabilitás rovására?”
„Működni fog ez a harmadik féltől származó alkalmazás a kameráimon a frissítés után is?”
„A frissítés közben nem tudnak rögzíteni a kamerák, mi lesz a hiányzó felvételekkel?”

Ezekkel az aggályokkal a gyártók is tisztában vannak természetesen, hiszen hallgatnak a felhasználók visszajelzéseire; a frissítési folyamat és az egyes frissítések is tüzetes ellenőrzésen mennek keresztül, hogy azok ne járjanak adatvesztéssel, kompatibilitási problémával, hogy az új feature-ök stabilan, a rendszerbe jól illeszkedve működjenek. Továbbá a frissítési folyamat gyors, átgondolt és felhasználóbarát. A kamerák egyenkénti, de nem manuális frissítésével a teljes rendszerben csak egy kamera áll le egyidőben, az is csak rövid ideig: amint kész van az egyik, az újból rögzíteni kezd a beállításait megőrizve, majd automatikusan jöhet a következő kamera frissítése a listában. Ez főleg a nagyobb rendszereknél hatalmas előny, hiszen minimalizálja a felvételek kimaradása okozta kockázatot.

Az új feature-ök hasznosak lehetnek és kényelmi funkciókat is hozhatnak. De mi van akkor, ha bizonyos felhasználók nem akarják az új funkciókat, hiszen azok változásokkal is járhatnak:
„A felhasználói felület nem így nézett ki, hogyan tudom ezt vagy azt megcsinálni az új firmware-rel? Ez régebben nem így volt.”
„Értem, miért és kiknek jó és hasznos ez az új funkció, de az esetemben én semmi hasznát nem veszem. Ezért kellett frissítenem?”

Ami bizonyos, hogy ezek a felhasználók is szeretnék teljesen biztonságosnak és stabilnak mondani a rendszerüket. Az Axis a következő új, nagyon elegáns megoldást kínálja: a kameráihoz kettő fajta firmware jelenik meg rendszeresen: az „active” jelzésű firmware rendelkezik a legújabb funkciókkal is a biztonsági frissítések és bugfixek mellett, amíg a „hosszú távon támogatott” kiadás (long-term support, avagy röviden LTS) csak a biztonsági és bugfix jellegű frissítésekkel van ellátva, az új funkciók nélkül.

Az Axis LTS firmware-ekkel a megfigyelőrendszere friss marad, egyre stabilabb és biztonságosabb lesz az új fenyegetésekkel szemben is, bármiféle sallang nélkül, így ha bizonyos felhasználóknak a „kevesebb funkció jelenti a többet”, vagy félnek az esetleges változásoktól, azok is megtalálják a számításukat.

Az Axis weboldalán elérhetők a legújabb LTS és active firmware-ek a kameráikhoz.