WDR technológia

493 327 Aspectis

Először is tisztázzuk mi az a WDR, vagy magyarul a széles dinamika tartomány? Ez a technológiai fogalom lényegében arra szolgál, hogy olyan képeket tudjunk kamerákkal előállítani, amik visszaadják azt, amit az emberi szem lát, tehát árnyékos és világos részleteket. Ezeket egy átlagos kamera nem tudja visszaadni. A legvilágosabb és a legsötétebb részek közötti eltérések nagyon megnehezítik a kamera számára a fényes részeken található információk pontos visszaadását.

Az alábbi példákban különböző expozícióval készült képeket láthat, melyekkel vagy a sötét vagy a világos helyek látszódnak jól. Amikor a fényes területeket látjuk, akkor a sötéteken nem látszódnak a részletek. Szaknyelven úgy mondjuk, hogy a világos kiég (vagyis nem lesz ott semmi képinformáció csak fehérség). Ugyanez fordítva is igaz, vagyis a sötét képeken csak a fényes rész látszik, mert a sötét rész bebukik (nem lesz semmi rajta csak feketeség).

Kép1 túlfényes  Kép2 túlsötét 

Nézze meg a láthatóság közötti különbséget a harmadik képen, ami WDR-rel rendelkező kamerával készült. A WDR segítségével az azonos időben a sötét és a világos területekről készült információk asszimilálódnak.

Kép3 jó

Miért van szükség a széles dinamika tartomány technológiára?

A WDR elsősorban arra szolgál, hogy javítsa a képminőséget. Ezen felül még számos más előnnyel jár:

  • részletes képeket szolgáltat olyan komplex helyszínekről is, ahol extrém megvilágítási különbségek vannak,
  • vakító megvilágításnál javítja a részletek láthatóságát,
  • javítja a szín és a teljes kép pontosságát,
  • optimalizálja a láthatóságot és a megfigyelő kapacitást.

Hogyan működik a WDR?

2011-ben az Axis Communications AB bemutatta a továbbfejlesztett WDR technológiát, amit Wide Dynamic Range-dynamic capture technológiának neveznek. A WDR-dynamic capture a szenzor technológia legújabb találmányát, az image processing-et (képfeldolgozást) használja.

Képzelje el, hogy van egy megfigyelni kívánt helyszín sötét előtérrel és nagyon fényes háttérrel. A nagy kihívás itt az, hogy hogyan tudja a két különböző területet egyidőben láthatóvá tenni. Ezt többszörös expozíciós technikával lehet megoldani, erre talál példákat a lenti képeken is.

Kép4sotet  Kép5vilagos
                Kép6jo

 

Hogyan befolyásolja a fény és decibel szintje a WDR végeredményét?
A megfigyelő kamerák esetében gyakran használnak lux-ban megadott, minimum megvilágítási szintet, aminél a kamera megfelelő minőségű képeket tud készíteni. Egy – csak kevés megvilágítást igénylő – kamera alacsonyabb lux értékkel rendelkezik, mint más átlagos kamera.

Számos olyan természetes környezet van, ahol nagyon összetettek az árnyékos és vakítóan világos részek, ezért egy körülbelüli tartományt tudunk meghatározni arra, hogy mi lehet az adott helyszín elfogadható dinamika tartománya. Figyelje meg az alábbi táblázatban a fényintenzitást különböző helyzetekben.

Helyzetek    Megvilágítás (lux)
Műtő    300 000 
Direkt napfény    35 000 – 150 000 
Irodai fény    400
Családi nappali    50
Telihold egy tiszta éjjelen    1
Negyed hold    0,001 

 

Hogy illusztráljuk, mit jelent a megfelelő dinamika tartomány, az alábbi példákat nézzük meg.
Egy vonatállomáson, ahol megtalálható sötét és világos terület is, ahová napos időben besüt a napfény, ott kb. 100 – 110.000 lux közötti lehet a fényerősség. Ez kb. 61 dB (decibel) dinamika tartományt jelent.

Egy szobában, ahol az ablakon keresztül kintről besüt a nap, ott a dinamika tartomány kb. 100.000:1, vagyis 100 dB.

Szükségünk van ilyen széles tartományra? Valószínűleg nem. Valószínűleg csak a számunkra fontos részletet szeretnénk megfigyelési szempotból szem előtt tartani és az infomáció áradatból kiszűrni, nem pedig az egész területre fókuszálni.

A nagyobb decibel szint mindig jobb a WDR szemszögéből?

Nem feltétenül, de sokszor a magas dB szint csökkentheti egy adott kép használhatóságát biztonságtechnikai szempontból. Sajnos széles körben hibásan elterjedt, hogy minél magasabb dB értéket használunk, annál jobb kameránk van, ezért sokkal pontosabb képeket kapunk.

Nézzünk még egy példát – a lenti képsorozat ugyanarról a helyszínről származik mint a fenti pédában. A fenti kép sokkal kisebb fénytartománnyal rendelkezik, mint a lenti, ezért alacsonyabb a decibel értéke is. A képek magunkért beszélnek, hiszen világosan látszik, hogy melyik a jobb megfigyelési szempontból.

Kép7  Dinamikatart fentlent
  Kép8

 

Ide kattintva megtekintheti azoknak a Axis hálózati kameráknak a listáját, melyek rendelkeznek WDR technológiával. 

Bővebb információért, kérjük keresse munkatársainkat.