Street spotting – Erzsébetváros sohasem alszik

560 409 Aspectis

Az Erzsébetváros a bűncselekményektől leginkább sújtott budapesti városnegyedek közé tartozott. A VII. kerületi önkormányzat ezért már akkor térfigyelő rendszert vezetett be, amikor ez még kevésbé számított elfogadottnak. A régi és elavult rendszert azonban nemrégiben egy olyan high-tech megoldás váltotta fel, amely drasztikus javulást eredményezett a bűnözés visszaszorításában és a közbiztonság javításában.

Az erzsébetvárosi bulinegyedben minden kőhajításnyira van egy térfigyelő kamera. Sokan „Nagy Testvér” kéretlen pillantásait vélik felfedezni az eszközöket védő üvegburák alatt. De este magányosan hazafelé tartva, vagy az utcán leparkolt kocsit keresve a legtöbbeknek jól esik arra gondolni, a rendészek most is látják, hogy mi történik az utcán.

Budapest kriminalisztikai statisztikáit vizsgálva, szembeötlő, hogy a belső kerületek bűnnel való szennyezettsége milyen nagy különbségeket mutat. Az 1000 lakosra jutó bűnesetek száma például a VI. kerületben 189,62, az V. kerületben 156,50, a VIII. kerületben pedig 121,94, miközben a VII. kerületben csak 49,36 volt a regisztrált bűneset 2013 márciusa és 2014 februárja között. Pedig itt található a főváros éjszakai életének központja, a bulinegyed. (…)

D-link1

Az új IP-alapú térfigyelő rendszert tavaly júliusban állították üzembe. Közel egy évig tartott a tervezése, a telepítése és a tesztüzeme. De a gondos előkészületeknek meg lett az eredményük, hiszen a korábbinál sokkal jobb, HD képminőséget adó, rendkívül megbízható kamerarendszer bekapcsolása után a bűnmegelőző és bűnüldöző munka hatékonysága azonnal nagyot nőtt.

A kerület vezetése éppen ezt várta, amikor kiírta a régi elavult rendszer korszerűsítésére a közbeszerzési pályázatot. Az elfogadott megoldás a Netavis VMS rendszerére és a D-Link Full HD Speed Dome kameráira épül. A kamerák képeit a megfigyelőközpontban 6 fős állandó személyzet figyeli egy 16 egységből álló monitorfalon és 6 munkaállomáson. Az észlelt gyanús cselekményekre azonnal ráközelíthet a kezelő, és szükség esetén azonnal riasztani tudja a terepen tartózkodó rendőr járőröket.

A térfigyelő kamera rendszer bővülése és a korábbinál lényegesen jobb képminőség jelentős mértékben segíti a kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját. Több felderítésében kizárólag a felvételeknek köszönhető, hogy elfogták a bűnelkövetőket. A rendszer külön előnye a szabotázs védelem. A kötöződobozok megbontása úgynevezett I/O port eseményként azonnali riasztást generál, azaz a kamerák kiiktatása ugyanolyan biztonsági eseménynek számít, mint a velük észlelt törvénysértések, szabályszegések. Az új kamerákat ráadásul az üvegtörés akusztikus érzékelésére is képessé tették, így egy kirakat vagy szélvédő betörése is riasztási eseményként jelenik meg a kezelőközpontban. (…)

d-link

 A teljes cikket ide kattintva olvashatja el: Street spotting – Erzsébetváros sohasem alszik