Mi az a Lightfinder technológia?

727 578 Aspectis

Egy éjjel/nappal látó kamerát arra terveznek, hogy kültéri környezetben vagy beltéren kevés fényviszony mellett is jól működjön és színes képeket továbbítson egész nap. Ahogy romlanak a fényviszonyok, a kamera automatikusan éjszakai üzemmódra vált, hogy az infravörös fényt hasznosítva fekete-fehér képeket szállítson. Azonban a képélesség és az alacsony zajszint – különösen eltérő kültéri fényviszonyok mellett – nagy kihívást jelentenek.

Az Axis Communications bemutatott egy forradalmian új technológiát, a Lightfinder technológiát, mely a minden részletre kiterjedő, megfelelő szenzor és lencsék kiválasztásának, a házon belüli chip fejlesztés és képfeldolgozás területén szerzett tapasztalat összegyúrásának eredménye.

 ph q1602 low  ph q1602e left low

Kép 1. A Lightfinder technológiával működő kamerák két példája, AXIS Q1602 és AXIS Q1602-E

A Lightfinder technológia egyesíti a CMOS szenzort a kivételes fényérzékenységgel. Ugyanakkor ez a technológia sokkal több, mint csak egy szenzor. Analóg kamerákhoz viszonyítva, a technológia jobb felbontást, élethűbb színeket ad vissza, különösen gyenge fényviszonyok mellett. Sőt, mivel a technológiával rendelkező kamerák digitálisak, ezért olyan széles lehetőségek tárháza nyílik meg használatuk előtt, mint a progresszív letapogatású szenzor használata, intelligens videó elemzése és video-megfigyelő rendszerek. A Lightfinder technológia előnyei a következők: magas fényérzékenység, kiváló képminőség, alacsony zajszint, ugyanakkor részletgazdag kép és jobb színvisszaadás alacsony fényviszony mellett, és könnyen integrálhatók az iparág legnagyobb alkalmazás szoftverbázisával.

A Lightfinder technológiával rendelkező hálózati kamerák tökéletesen alkalmasak beltéri és kültéri megfigyelésre alacsony fényviszonyok mellett, különösen ott, ahol a felhasználónak a színek visszaadására is szüksége van a tárgyak eredményes felismerése és azonosítása érdekéből. A hagyományos éjjel/nappali kamerákkal ellentétben, melyek sötétben fekete-fehér képre váltanak át, az új technológiával felszerelt kamerák megtartják színhűségüket még nagyon sötét környezetben is.

Számos olyan helyzet van, ahol a színes videónak kulcsszerepe van a sikeres azonosításban, és ez a képesség nagymértékben növeli a felhasználó esélyét emberek, járművek és események azonosítására. Ezek a kamerák kimondottan előnyösek olyan igényes video-megfigyelő alkalmazásokban, mint pl.: parkolók, városi megfigyelés, iskolák és kollégiumok, valamint építési területek. A Lightfinder technológia felhasználható kültéri területeknél, mint hőerőműveknél és szennyvíztisztító telepeknél, börtönöknél és vasúti megfigyelésnél.

3 különböző megfigyelő kamera – egy AXIS 221, egy AXIS Q1602/-E (a Lightfinder technológiával) és egy alacsony fényérzékenységű analóg kamera között – végzett összehasonlítás megmutatja, hogy éjszakai környezetben, 2 különböző helyszínen milyen teszteredmények születtek.

4 1 4 2
4 3

2. képsorozat Külterület megfigyelése, utcai megvilágítás nélkül, este 22.40-kor, kb. 0,1 Lux mellett.

Balra felül: AXIS 221
Jobbra felül: egy jó minőségű alacsony fényérzékenységű analóg kamera
Jobbra alul: AXIS Q1602-E, Lightfinder technológiával

A közeli megvilágítás hiányában, az AXIS Q1602-E színes képeket, míg az analóg kamera fekete/fehér képeket továbbít.

 

 3 1  3 2
3 3

3. képsorozat: Raktár megfigyelése, alacsony fényviszony mellett

Balra felül: AXIS 221
Jobbra felül: egy jó minőségű alacsony fényérzékenységű analóg kamera
Balra alul: AXIS Q1602-E, Lightfinder technológiával

A szín azonosítás egyszerűbb az AXIS Q1602 kamerával, továbbá kevesebb zajt és élesebb képet továbbít analóg társánál.

 

A fejlődés továbbra is a hálózati kamerák irányába történő elmozdulás lesz ilyen magas szintű fényérzékenységgel, mint a Lightfinder technológia, de a sokkal jobb felbontás, jobb fényérzékenység és kevesebb képi zaj lesznek a jövő technológiájának kulcsszavai.

Mivel az Axis mindig a legújabb szenzor technológiát alkalmazza és folyamatosan fejleszti az okosabbnál okosabb szoftvereket, ezért az Axis továbbra is a termékfejlesztés éllovasa lesz a piacon. Bővebb információért forduljon az Aspectis Kft. munkatársaihoz.