Interjú Bata Mikivel a Biztonságpiac Évkönyvben

150 150 Aspectis

Sikeres évvel ünnepelte jubileumát az Aspectis

A magyarországi biztonságtechnikai piac vezető IP-videó disztribútora továbbra is tartani szeretné pozícióit a meglévő piacokon, de emellett keresi a technológia újszerű alkalmazásának lehetőségeit is – mondta Bata Miklós, az Aspectis Kft. társtulajdonos-ügyvezetője.

 

– Az Aspectis Kft. 2013-ban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Volt olyan fejlemény a cég életében az elmúlt évben, amit akár születésnapi ajándéknak is tekinthet?

– Úgy gondolom, a jelenlegi piaci helyzetben egy cég tízéves fennállása Magyarországon már önmagában is szép eredmény. Amikor 2003-ban megalapítottuk az Aspectist, egy jövőbe mutató technológiát karoltunk fel, és már a kezdetekkor határozott elképzelésünk volt arról, hogy evangelizálni fogjuk az IP videó megoldásokat. Az elmúlt tíz év alatt rengeteget változott a piac – nem csupán Magyarországon, és nem csak technológiai szempontból.

– Meglehetősen fiatal volt még az IP videó technológia akkoriban.

– Az AXIS 1996-ban dobta piacra az első IP kamerát, de az, hogy az eszközt biztonságtechnikai célokra is lehet használni, csupán 1998 környékén realizálódott a piacon. Az első praktikus alkalmazási módja a technológiának számunkra az volt, hogy a cégen belül az ebédlőben megmaradt kávé mennyiségét néztük: érdemes-e átmenni egy kávéért, vagy várjuk meg, amíg főz valaki egy újat.

– Ilyen előzmények után hogyan érkezett az első ügyfél az Aspectishez?

– Magyarországon az első megbízásunk, az alapítás után néhány hónappal, a szigetszentmiklósi térfigyelő rendszer volt. Ez nem volt egy kimondottan nagy rendszer, sőt, a hálózat még analóg kamerákból állt, de a videószerver megoldás már az AXIS technológiájára épült. Úgy tudom, a rendszer a mai napig működik, és számos forgalmi helyzetet oldottak meg vele, voltak olyan ügyek, amelyekben a felvételeket bizonyítékként használták fel, de arra is volt példa, hogy a rendszer segítségével megmentették egy cukorbeteg férfi életét.

– Mi egy biztonságtechnikai cég vezetőjének személyes viszonya a megfigyelő rendszerek iránt?

– Meglepő lehet, de az én érzéseim meglehetősen ambivalensek. Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy mindig mindent meg kell figyelni. Ha jobban belegondolunk, ma már szinte minden lépésünket követik, figyelik különböző rendszerek. Gondoljunk vissza a saját fiatalságunkra: mindenki követett el megbocsátható hibákat. Legyen szó megfigyelő rendszerekről, vagy éppen a Facebookról, ma már mindennek mindenhol nyoma van. Ha valaki egy buliban régen valamilyen hülyeséget csinált, azt másnapra elfelejthette, de ez ma már nem így van. Így ezek a hibák, fiatalkori botlások egy életen át meghatározhatják valakinek a jövőjét, vagy éppen megpecsételhetik a sorsát, holott, legalábbis szerintem, nem kellene.

– A technológiának is van persze egy árnyoldala. Melyek a pozitív érvek a kamerarendszerek mellett?

– A technológia minket véd. Az esetek 95 százalékában pozitív hatásról beszélhetünk: a kamerák felvételei alapján felmenthetnek ártatlanul megvádolt embereket, de elkövetőket is elítélhetnek, vagy akár azonosíthatnak, ha jó minőségű rendszerről beszélünk. A potenciális bűnelkövetők számára a kamerarendszereknek bizonyítottan van egy elrettentő hatása. Mégis úgy gondolom, hogy ahol egy biztonsági kérdést más módon is meg lehet oldani, például egy cégen belül bizonyos folyamat-ellenőrzésekkel, akkor nem feltétlenül vagyok a fizikai megfigyelés híve.

– Az Aspectis már az induláskor úttörő szerepet vállalt. Milyennek látja a piac és a cég kölcsönhatását?

– Ezt kettéválasztanám technológiai és üzleti-etikai szempontból. A technológia adott, e tekintetben pedig rengeteget tettünk azért – képzések, különböző marketingtevékenységek, szemináriumok segítségével -, hogy a piac kialakuljon, fejlődjön. A kölcsönhatás szempontjából a vállalat és a piac nagyon szoros szimbiózisban van, de azt nem hiszem, hogy egy lineáris folyamat, és soha nincs egyensúlyban. Ez a fejlődés motorja. A rohamosan fejlődő IP-videó technológia terén arra a fajta evangelizálására, amivel tíz éve elindultunk, ma már nincs különösebb szükség.

– Az IP technológia egyre inkább elemelkedik a biztonságtechnikai alkalmazástól, és új felhasználási lehetőségeket rejt magában…

– Mi pontosan ezeket a lehetőségeket keressük, illetve ezeket igyekszünk bemutatni a partnereinknek. Mindemellett új technológiákat is igyekszünk megismerni, új gyártókat, új szereplőket behozni az üzletbe, és szeretnénk új piacokra is belépni. De visszatérve az előző kérdés etikai szempontjára: számunkra mindig is alapvető, meghatározó érték volt a piac és üzlet tisztaságának megőrzése. Ehhez köze lehet annak, hogy Svédországban szocializálódtam, de az is biztos, hogy lehet Magyarországon is tiszta módon üzletelni.

– Milyen évet zár idén az Aspectis?

– A mai eredményeket nehezen tudjuk elválasztani attól, hogy még 2011-ben hajtottunk végre egy vállalati arculat- és stratégiaváltást, kiléptünk az egykori start-up szerepből. Igaz, már az alapítás óta komoly üzleti terveink, ügyviteli és piacépítési szisztémánk volt. Az elmúlt tíz év alatt, egy-két esettől eltekintve nem is fordult elő, hogy nemfizetés miatt veszteséget kellett volna leírnunk, ez is kevesebb mint félmillió forint volt összesen. A stratégiaváltás óta töretlen a növekedésünk, így 2013 végén az eddigi legjobb évünket zárhattuk. Eredményesség szempontjából továbbra is kétszámjegyű a növekedésünk. Mára több mint kétezer telepített rendszerünk működik az országban, továbbra is nagyban szeretnénk támaszkodni az eddigi kialakított partneri infrastruktúránkra. Továbbra is törekszünk arra, hogy megtartsuk a piacvezető pozíciónkat azokban a szegmensekben, ahol ezt már elértük, illetve továbbra is célunk az etikus és transzparens működés. Cégen belül továbbra is szeretnénk megőrizni a szabad gondolkodást.

Forrás: Biztonságpiac Évkönyv 2013 – 97-98. oldal