Hőkamerák működési elve

656 162 Aspectis

A hőkamerák felismerik az infravörös sugárzást (IR) az emberi szem számára láthatatlan tartományban.
A látható fény hullámhossza 0,4-0,7 mm között van. Ez, azaz érték, amit az emberi szem képes felismerni, illetve amit a normál, nem éjjel/nappali kamerák képesek megjeleníteni. A fény, ezen spektrumának megjelenítéséhez fényforrásra van szükség, ami lehet a nap vagy egy normál lámpa is.

Az infravörös tartomány közelében a fény hullámhossza 0,7-1,5 mm, ami már kívül esik azon a sávon, amit az emberi szem érzékelhet. Azonban a legtöbb kamera képes ezt felismerni és megjeleníteni. Az éjjel/nappali tulajdonsággal rendelkezők IR szűrője kiszűri az infra fényt, így előzve meg az esetleges képben keletkező zajokat. Amikor a kamera éjjeli módba kapcsol, akkor az IR szűrő is bekapcsol. Mikor már az emberi szem nem látja ezeket a fényeket, akkor a kamera fekete/fehér képet mutat. Ennek az infra tartománynak a közelében is szükséges egy fényforrás, ami lehet akár holdfény, egy normál utcai lámpa, vagy egy infravető.

Kép1

A hősugárzás hullámhossza 3-10 000 µm-es tartományban helyezkedik el. Ezt a sugárzást minden olyan tárgynál megfigyelhetjük, ami nulla Kelvin fok felett van (azaz -273,15 C fok vagy -459,67 Fahrenheit). Megállapíthatjuk tehát, hogy még a jégnek is van hőkibocsátása. Mindezekből következik, hogy sokkal jobb/kiértékelhetőbb képet kaphatunk a különböző hőterületek megjelenítésével. Ez az, amit egy hőkamera kínál felhasználói számára.

Speciális szenzorral és optikával van ellátva, hogy képes legyen az IR és hőtartományban is látni. A lencsét germániumból készítették, melyet 1886 Clemens Winkler fedezett fel a 19. század folyamán. Összegezve ez a kamera, nem egy normál eljárással készült lencsével szerelték fel. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy nem lehet hagyományos kameraházba belerakni!

Mik is tehát az előnyei egy hőkamerának?
Segítségével gyorsan és minden kétséget kizárva detektálhatunk bármilyen incidenst a kamera látómezőjében. Szélsőséges időjárási körülmények között is tökéletesen helyt áll. Nincs olyan hely, ahol elrejtőzhet!
Ez a kamera lehet a megoldás abban az esetben is, ha a már meglévő rendszer hatékonyságát szeretné növelni. Amit egy normál éjjel/nappali kamera nyújthat számunkra, mint az már fentebb kiderült semmiféleképpen sem mondható tökéletesnek. Hiszen mindig lehetnek és lesznek is olyan környezeti hatások, amikor a hagyományos kamerák nem jelentenek megoldást.

Előnyei pontokba szedve:

  • Objektum, gépjármű, ember vagy bűncselekmény felderítése akár teljes sötétségben. Lehetetlen árnyékban vagy komplex háttér mögé elbújni.
  • Nincs szükség semmilyen megvilágításra, lehet akár füst, pára vagy por.
  • Nem lehet szabotálni a kamera képi megjelenítését erős fénnyel, lézersugárral.
  • A költséghatékony telepítés érdekében, kültéri azonnali felszerelésre alkalmas verzióban is rendelhető.
  • Megfizethető alkotóeleme lehet sok megfigyelőrendszernek.
  • Sávszélesség és tárhely igénye minimális, köszönhetően a Motion JPEG és H.264-es technológiának és a beépített SD/SDHC kártyahelynek.
  • A hőkamerák kiválóan alkalmasak képanalízisre, hiszen hagyományos társaikkal szemben jóval immunisabbak a környezeti változások képet befolyásoló tényezőire, mint például az árnyék és fényviszonyok.
  • Tápellátása történhet PoE-n keresztül. Ezáltal nincs szükség külön kábelezésre, és csökkenthető a telepítés költsége.
  • – Bárki által hozzáférhető, nyílt interfésszel rendelkezik (VAPIX®), mellyel lehetőség van a hálózati videó termékek gyártói közötti együttműködésre.

Segítségével, hogyan védhetjük területünket?
Az Axis hálózati hőkamerái kiegészítik a professzionális megfigyelő rendszereket azáltal, hogy képesek teljes sötétben is látni.

Kép2

A hálózati hőkamerát használhatjuk mind egy ember által felügyelt vagy automatikus megfigyelőrendszer esetén is. Mindkét esetben a mozgó ember vagy jármű egy eseményként fog működni, amire a rendszer választ ad.Ez lehet egy lámpa felkapcsolása, egy PTZ kamera mozgatása a megfigyelt területre, a felvétel elindítása vagy egy riasztás a járőrség számára.

Kép3

 

Felhasználási alaphelyzetek:
A hőkamera optimális bevethető hatótávolsága 200 m, mindemellett tökéletes a következő típusú megfigyelési módszerek kialakítására:

 Kép4

 

Kerület védelem
A hőkamerákkal egy láthatatlan hőkerítést alakíthatunk ki, a diszkrét megfigyelés érdekében. Ez egy költséghatékonyabb megoldás más védelmi rendszerekkel szemben, mint például az elektromos kerítés vagy a rádiófrekvenciás behatolás védelem vagy hagyományos biztonsági kamerák reflektorfénnyel kiegészítve. Tökéletes börtönök, erőművek, közmű, kikötők stb. védelmére.

Terület védelem
A hálózati hőkamerák hatékonyan védenek területeket, amivel csökkenthető a vandalizmus vagy az éjszakai betörések esélye. A téves riasztások száma csökkenthető, ami pedig költségmegtakarítást eredményez. Tipikus területek: parkolók, iskolák és kollégiumok, kiemelt biztonságú helyek és rakodó területek védelme.

 Kép5
 Kimaradt

 

Már meglévő rendszerek hatékonyságának növelésére
A hőkamerák a nap minden percében képesek növelni meglévő rendszerünk felismerési és felderítési hatékonyságát. Mivel ezek a kamerák képanalízisre is használhatók, ezért intelligens videó alkalmazásokban elsővonalú védelmi eszközök. Hagyományos kamerákkal kiegészítve pedig csökkenthető a hamis riasztások száma és biztosítható a rögzített anyag hatékonyabb elemzése. Alkalmazási területek: bejáratok, ellenőrzőpontok, épület védelem. 

Épületbiztonság- és vészhelyzet kezelés
Segítségével megnövelhetjük épületünk belső biztonságát azzal, hogy záróra után megbizonyosodhatunk az épület kiürüléséről. Ezzel megakadályozhatjuk például az esetleges vandalizmust vagy börtönlázadást. Alkalmazható területek: üzletek, börtönök, bevásárlóközpontok.
 Kép6
 Kép7 Ember felismerés a biztonság érdekében
A potenciálisan veszélyes kültéri környezetben a hálózati hőkamerák javíthatják a biztonságot. Segítségével megelőzhető a vandalizmus, bűncselekmények vagy baleseteket. Alkalmasak alagutak,vasúti átjárók és peronok, hidak, kereszteződések védelmére. 

 

Nézzen meg egy videót a hőkamerák működéséről!