Axis Open Day 2015: fókuszban az innovatív megfigyelés és az új üzleti lehetőségek

150 150 Aspectis

Az Axis nyílt napján Anna Forsberg, a vállalat közép-európai régióért felelős vezetője kifejtette: az Axis globális piaci szereplőként működik, így a széles termékportfolió mellett átfogó és elmélyült technikai tapasztalatokkal szolgálhatják ki a partnereket Magyarországon is. A cég ökoszisztémájának bemutatása során Forsberg hangsúlyozta, hogy az Axis partnereinek segítségével komplett megoldásokkal tud szolgálni a végfelhasználók biztonsági igényeire. Nem csupán kameragyártásról és szállításról van tehát szó, hanem olyan kifinomult IT-biztonsági és IP-videóhálózati megoldásokról, amelyek minden ügyféligényt kielégítően integrálhatók, és az innovatív, egyedi alkalmazási igényekre is választ adnak.

Erőteljes növekedés a globális videómegfigyelési piacon
Míg 2013-ban a videómegfigyelési piac mérete globális értéke mintegy 13,5 milliárd dollár volt, az előrejelzések szerint 2018-ra elérheti a 24,1 milliárd dollárt – mondta az Axis közép-európai értékesítési igazgatója. Markéta Bauerová szerint a globális piac növekedési várakozásai olyan trendeket vetítenek előre, amelyek várhatóan Magyarországon is érvényesülnek majd.

A speciális értékesítési struktúrának megfelelően az Axis kizárólag disztribútoroknak szállít termékeket, a disztribútorok a viszonteladónak, illetve rendszerintegrátoroknak szállítanak: ezek a partnerek szolgálják ki a végfelhasználókat – fejtette ki Pelyák Norbert, az Axis magyarországi key account managere a rendezvényen. Az Axis globális értékesítési modellje szerint tehát közvetlenül a végfelhasználóknak nem szállít eszközöket, megoldásokat, hiszen a csatornában a disztribútor és a viszonteladó vagy rendszerintegrátor hozzáteszi a saját szolgáltatását, amitől a rendszer komplett lesz. Pelyák szerint azért is fontos, hogy a partnerek irányába erősítsék a bizalmat azzal, hogy egy-egy projekt esetében nem kerülik meg őket, hiszen az Axisnak és partnereinek együtt kell a sikereket elérniük. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nincs közvetlen kapcsolattartás a partnerek, a végfelhasználók és az Axis között.

Mindabban, hogy a végfelhasználók gondolkodása elemelkedjen attól, hogy a kamerák számában mérjék egy adott objektum vagy terület védettségi szintjének erejét. Az Axis komplett biztonsági megoldásokban és az egyedi biztonsági igények kielégítésében látja a jövő útját. Éppen ezért, az Axis a képzésekre is nagy hangsúlyt helyez. A cég az Axis Academy programban kétnapos oktatást kínál a partnereknek, de emellett online akadémiákat is szerveznek. Közkedvelt újdonságnak számítanak azok a mindössze 60 másodperces videók, amelyekből a technikai érdekességek mellett hasznos technikai támogatást is kaphatnak az üzemeltetők. A partnerek mellett az érdeklődők is nyomon követhetik az Axis webináriumait, ahol új alkalmazási módokkal, lehetőségekkel bővíthetik ismereteiket.

Új technológiák, innovatív megoldások a videómegfigyelésben

Pelyák Norbert ezek után bemutatta a cég Zipstream technológiáját, amelynek köszönhetően átlagosan ötven százalékkal csökkenthető a megfigyelő rendszer képtovábbításához, rögzítéséhez, illetve tárolásához szükséges sávszélesség és tárhely-kapacitás is. A cég saját fejlesztésű megoldásának köszönhetően mindezt a képminőség romlása nélkül teszi lehetővé. Különlegességnek számít a piacon az is, hogy az Axis a ScanDiskkel együttműködve saját, kifejezetten a videómegfigyelési célokra specializált SD-kártyát fejlesztett ki. Mindehhez az Axis saját titkosítási megoldást is biztosít, így ha a kártyákat esetleg ellopják illetéktelenek akkor sem tudnak hozzáférni a felvételekhez.

Az Axis új WDR (wide dynamic range) megoldásának, a WDR Forensic Capture technológiának köszönhetően a szélsőséges fényviszonyok mellett is részletgazdag, a korábban túlzottan fényes – túlzottan sötét képterületeken is jó felismerhetőséget, képminőséget biztosít.

Az ACAP (Axis Camera Application Platform) technológia segítségével bárki a saját igényeire fejlesztett alkalmazást helyezhet el a kamerán a rendszámfelismeréstől kezdve a hőtérképek megjelenítéséig.

Az Axis a kamerák inframegvilágításában is komoly újítást vitt piacra. A cég kameráiban ugyanis az inframegvilágítás követi a kamera látószögét. Míg a piacon általánosan használt kamerákban a LED-kiosztás hagyományosan az optikát körbefutja, az Axis drasztikus mértékben, mindössze háromra/kettőre csökkentette a LED-ek számát, amelyeket az optika felett helyezett el. A megvilágítás mértéke a képminőségben semmilyen romlást nem okoz. Míg a kameráknál általános jelenség, hogy az infra LED-ek hőtermelése rontja az éjszakai felvétel képét. A kép zajosodása is tönkre teheti az éjjeli felvételeket, nem beszélve arról, hogy az éjszakai rovarok előszeretettel jelennek meg a melegedő kamera körül. Éppen ezért, a LED-ek számának csökkentésével lejjebb szorították a hőtermelést is az Axis-kamerákban, a LED-ek élettartamát ugyanakkor az általános értékekhez képest jelentősen megnövelték.

Új kamerák és megoldások az Axistól

Az AXIS M1124, illetve M1125 az első olyan M szériás kamerák amelyekben már a WDR Forensic Capture technológiát alkalmazzák a svéd központú cégnél. A főleg a bankszektorban népszerű kompakt kamerákban már a Zipstream megoldás is megjelenik.

Az AXIS F34 megfigyelőrendszere négy kamerát, valamint az ezek üzemeltetéséhez szükséges teljes eszköz- és megoldáscsomagot tartalmazza. A komplett csomag elsősorban kiskereskedelmi egységekben lehet népszerű megoldás.

Az AXIS Q29 sorozatában hőmérséklet alapuló riasztási rendszer beállítására is lehetőség nyílik, vagyis a megfigyelt területen a rendszer érzékeli a kiugró hőcsúcsokat, és egy előre beállított hőmérsékleti határérték elérése esetén az üzemeltető riasztást kap. A megoldás különösen benzinkutakon vagy szervertermekben lehet hasznos, hiszen itt azok az incidensek, amelyeket az esetlegesen megugró hőcsúcsok jeleznek, akár több tízmillió forintos kárt is jelenthetnek, azonnali riasztással és beavatkozással pedig a jelentős káresemények válnak megelőzhetővé.
A Q-sorozaton belül is különleges helyet foglal el az AXIS Q61-es széria. Ezekben a kamerákban ugyanis az Axisnak úgy sikerült kiiktatni az egyébként a speed dómkamerákra (gyártástechnológiai okokból) jellemző horizontális csíkot, hogy – a dómbúra forgathatósága révén – a horizont fölé 20 fokkal is képes “benézni” az optika. A készülék specialitásai itt még nem érnek véget: a búra fölött elhelyezkedő, a többek között a vízállóságot is biztosító szilikonréteg fűthető, ez pedig hideg időjárási vagy éghajlati viszonyok esetén a fagyás ellen nyújt megoldást. A kamerába szerelt, rendkívül erős motor emellett képes arra, hogy a kamerára fagyott jeget is feltörje. A Q61 további hasznos funkciója ezen túl egy szintén a dómkamerákra jellemző hátrányos jelenséget küszöböli ki, nevezetesen lerázza az esős időben a búrán megülő esőcseppeket. A beépített motor több másodpercig erőteljesen rázza a kameratestet, így a dómbúráról leperegnek az esőcseppek. A speed-dry funkciónak köszönhetően a kamera mintegy tíz másodperc “lepergetés” múlva esős időben is tiszta felvételt ad környezetéről.

A biztonsági funkciókon túli alkalmazhatóság

Az Axis nyílt napján bemutatta az AXIS V59-es kameráját is, amely már több alkalommal bizonyított élő streaming közvetítések során. A főként broadcast célokra kifejlesztett kamera konferenciák, előadások közvetítésére alkalmas, rendkívül egyszerű beállításainak köszönhetően pedig szinte azonnal telepíthető bármilyen helyszínen, a közvetített kép pedig az interneten keresztül azonnal megosztható, közvetíthető.

Az Axis ingyenes szoftverének használatával nincs szükség port-átirányításra a routerekben, hanem a cég központi szerverével való kapcsolatfelvétel után egy P2P (peer-to-peer) kapcsolat jön létre, így a felhasználó rendkívül egyszerűen állíthatja üzembe rendszerét.

A svéd biztonságtechnikai cég idén mutatta be IP-alapú tölcséres hangszóróit, amellyel rendkívül interaktív módon egészíthető ki a videómegfigyelés. A rendszer VoIP-alapon felhívható, de előre generált üzenetek bemondására is alkalmas, így ha egy megfigyelt területen valaki átlép egy tiltott vonalat, határt, akkor a megoldás automatikusan felszólítja az adott személyt a tiltott terület elhagyására.

Az AXIS Door Station megoldása egy kamerával egyesített “kaputelefont” jelent. Ennek segítségével a biztonsági szolgálat VoIP-telefonon is követheti a kamera képét, valamint IP-alapon is képes kommunikálni az eszközzel. Mindemellett az eszköz kapunyitóként is működhet, amely integrálható a saját fejlesztésű beléptető megoldásokkal.

Technikai fejlesztések a valós környezet és biztonsági igények szimulálásával

Bogdan Gavril, az Axis kelet-európai sales engineer szakembere a nyílt napon tartott előadásában kitért arra, hogy a cégnél valamennyi fejlesztés és tesztelés során a jövőbeni valós felhasználási környezetet szimulálják. Így a termékeket mintegy nyolcezer órán át tesztelik az Axis-nál. Mivel a kameráknak az éles üzemi körülmények között száz százalékos megbízhatósággal kell működniük, öt éven át a teszteken is folyamatosan hozniuk kell a tőlük elvárt paramétereket. Az Axis szakembere kitért arra is, hogy mintegy száz mérnök, összesen tizenöt nyelven biztosítja a háttértámogatást a cég termékeihez és megoldásaihoz.

A termékfejlesztés során az Axis az elérhető legjobb minőség biztosítása érdekében minden paramétert folyamatosan mér. Emellett az Axis-kamerák szenzorait – a képzaj csökkentése érdekében – passzív hűtéssel is ellátták, de az infravilágítás esetében is a lehető legkisebb hőtermelésre törekszik a társaság. Az ily módon csökkentett képzaj mindazonáltal kisebb sávszélességet és tárhelyet is igényel a kamerakép átvitele, valamint tárolása során.

Az Axis a kameraszerkezetek során is a legjobb minőséget, illetve a legellenállóbb anyagokat igyekszik felhasználni, kiderült például, hogy az AXIS Q35-ös dómkameráinak és az F16-os vadászrepülőgépeknek van egy közös pontja: az F16-os pilótafülkéjének szélvédője és a kamerák búrája ugyanabból a különlegesen kemény műanyagból készült.
Az Axis nyílt napjának utolsó részében partnereire mutattak be magyarországi telepítéseket, különleges megoldásokat. Elsőként Juhász Tamás, a G4S Biztonságtechnikai Zrt. rendszertervezője a Budapesti Műszaki Egyetemen kiépített, Axis és Milestone videómenedzsment szoftveres megoldásán alapuló kamerarendszert mutatta be egy esettanulmányban.
Az Aspectis Kft. kereskedelmi igazgatója, Laczkó Gábor a hazánk legnagyobb naperőművénél a Quali-Top Kft. által kiépített rendszert mutatta be. A Mátrai Erőmű fotovoltaikus rendszerénél a Netavis szoftverének felhasználásával alakították ki az Axis hőkamerás megfigyelőrendszert.

Az Axis a budapesti rendezvényen az év legjobb projektértékesítői díját a G4S Biztonságtechnikai Zrt. kapta, a legnagyobb növekedésért a Postelektronik Kkt., míg a legokosabb integrációs megoldásért a CNS Digitál Média Kft. vehetett át elismerést. A nyílt napon kiállítóként az Axis partnerei közül a Milestone, a Netavis, a SeeTec, a Sidma, a CGC, a Metel, a Netrex, az Optex és a Raytec vett részt.